Wat hoort in een duurzaam huishouden thuis?

Wat hoort in een duurzaam huishouden thuis?

Duurzaam huis

Duurzaamheid is een heel belangrijk topic geworden in de afgelopen 10 jaar. Steeds meer organisaties letten bijvoorbeeld op CO2 uitstoot, het terugdringen van afval en de verspilling van water. Ook voor huishoudens is dit nu een belangrijk thema. Toch lijkt het voor veel mensen nog een flinke opgave te zijn om duurzaamheid door te voeren. Echter, met een paar simpele life hacks kom je al een heel eind. In dit artikel delen we de beste tips met je.

#1 Duurzame meubels

Duurzame meubels in huis is een trend van de afgelopen 10 jaar. Dit hout heeft een keurmerk om gekapt te mogen worden. Hiervan worden de allermooiste meubels gemaakt. Zelfs met de houtsnippers wordt iets gedaan. Het wordt in ieder geval niet weggegooid. De snippers worden doorverkocht aan bedrijven die er vlees of vis op roken. Originele houten meubels staan ook nog eens heel mooi in de kamer.

#2 Lichtdimmer

Heb je voor het licht alleen de keuze tussen felle stand of uit? Een dimmer is dan de ideale oplossing. Het heeft meerdere voordelen: je kiest zelf hoe fel of zacht je het licht wil hebben. Bovendien bespaar je op de energierekening. Maak je gebruik van led lampen? Dat is helemaal goed, want die zijn al energiezuinig. Met een dimmer doe je er nog een schepje bovenop.

#3 Waterbesparend filter voor de kraan

Met het wassen van je handen heb je helemaal niet zoveel water nodig als dat er uit de kraan komt. Het kan tot wel 20 – 30 procent minder! Met waterbesparende filters zorg je dat er minder water uit de kraan komt. Het lijkt niet zoveel, maar op jaarbasis kan het flink schelen. Een leuk extraatje aan het einde van het jaar is toch wel prettig.

#4 Prullenbak voor gescheiden afval

Scheid je thuis al het afval? Dan ben je goed en duurzaam bezig. Papierafval kan makkelijk worden hergebruikt. Dat geldt ook voor glas en plastic. Je draagt een steentje bij aan het milieu als afval een tweede leven krijgt. Bovendien hoeven de mensen in de sorteercentra minder hard te werken. Recyclen werkt dus twee kanten op.

#5 Minder plastic verpakkingen

Plastic is ontzettend slecht voor het milieu. Heb je wel eens gehoord van de plastic soep in alle oceanen over de hele wereld? De zeedieren sterven uit doordat iedereen afval in de zee dumpt en dat is erg slecht voor ons ecosysteem. Hou je van de aarde? Haal dan minder plastic in huis.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *