Groepsspelletjes

Groepsspelletjes

Groepsspelletjes

De een kan er niet mee ophouden, de ander vindt het verschrikkelijk: bordspellen. Voor degenen die je altijd wel kunt wakker maken voor groepsspelletjes, is the sky the limit. Vooral omdat de afgelopen jaren bordspellen weer een enorme opleving hebben doorgemaakt. Er worden nog steeds ontzettend veel spellen ontwikkeld, elk jaar weer. En daarnaast blijft het ook altijd leuk om de ouderwetse spellen zoals Ganzenbord er weer eens bij te pakken. Aan de mogelijkheden van groepsspelletjes komt simpelweg geen einde!

Bordspelletjes

Een bordspel is een spel dat wordt gespeeld op een… je raadt het al: bord. Dit betekent een van tevoren bepaald speelvlak dat meestal op een tafel wordt gelegd. Het spel speelt zich vervolgens af op dat bord. Het verschil met ander gezelschapsspellen is dus het feit dat er een bord voor nodig is, en dat het spel zich daadwerkelijk op dat bord afspeelt. Vaak vertegenwoordigen pionnen of andere figuren in verschillende kleuren de spelers die aan het spel meedoen. De pionnen laten de positie van de speler op het bord zien. Zo is vaak in een oogopslag te zien welke speler er voor staat en welke speler er op verliezen staat. Ook andere informatie kan afgelezen worden van het speelbord. Het bord markeert vaak ook het einde van het spel. Vaak is het de bedoeling dat de pionnen zich naar een bepaalde plek op het bord begeven. Wanneer die plek door een van hen is bereikt, eindigt het bordspel.

Andere gezelschapsspellen

Maar ook spellen zonder een bord kunnen prima fungeren als groepsspelletjes. Zo kun je kaartspellen doen met groepen zonder dat je daar een bord voor nodig hebt. Zelfs verstoppertje zou je kunnen zien als gezelschapsspel, hoewel dat amper door volwassenen nog wordt gespeeld. Gezelschapsspelen betekenen dat het spellen zijn die gespeeld worden voor de gezelligheid, met een bepaald gezelschap zoals vrienden en familie. Het ouderwetse sjoelen valt ook onder deze categorie. Bij sjoelen heb je een lang houten bord waar met houten fiches overheen wordt geschoven om deze in bepaalde vakken te krijgen. Een van de oudste kaartspelen is misschien wel kwartetten, maar ook dat wordt tegenwoordig niet veel meer gespeeld. Ook een spel als Stap op kom je momenteel niet vaak meer tegen, hoewel het erg leuk is om te spelen. Het voordeel van gezelschapsspellen zonder bord is dat je het gemakkelijker mee kunt nemen en niet veel onderdelen nodig hebt. Zo kun je het eigenlijk overal doen. Hoe minder benodigdheden, hoe mobieler het spel.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *